Cvičenie a tehotenstvo

Cvičenie a tehotenstvo

Nasledujúca téma je venovaná hlavne ženám, ktoré plánujú otehotnieť, budúcim mamičkám a ženám po pôrode.

Je vhodné cvičenie, ak žena plánuje otehotnieť?

Mnohé ženy majú problém otehotnieť, nedostatok pohybu môže s týmto problémom veľmi úzko súvisieť a preto je veľmi vhodné aby žena začala športovať. Nemusí to byť výhradne v posilňovni.

Dá sa pomôcť cvičením aby žena bez problémov otehotnela?

Ak neexistuje nejaký vážnejší zdravotný problém, alebo iné faktory, ktoré by to mohli ovplyvniť, určite áno. Je mnoho vhodných cvikov na posilňovanie svalstva panvového dna, ktoré môžu veľmi pomôcť. Taktiež skupinové cvičenia sú veľmi vhodné ako jóga, pilates a cvičenie na fitloptách.

Aký efekt má cvičenie v tehotenstve?

Širokospektrálny. Počas bezproblémového tehotenstva môže žena vykonávať veľa športových aktivít, ktoré jej pomôžu prekonať ťažšie obdobia v tehotenstve akým je hlavne tretí trimester, kedy už dochádza k opuchom dolných končatín, svalovým kŕčom a podobne. Ak žena pravidelne cvičí môže sa týmto problémom vyhnúť, telo sa tak lepšie adaptuje na zmeny, ktoré v ňom prebiehajú. Celkový pôrod prebieha omnoho lepšie, ak je organizmus v dobrej kondícii. Tiež nemusia nastať zbytočné komplikácie pri pôrode. Po pôrode sa telo rýchlejšie zotaví a mamička sa môže venovať svojmu dieťatku bez zbytočných obmedzení.

Je dôležité špecializovať sa na rôzne cviky v jednotlivých trimestroch?

V 1. trimestri teda medzi 1. a 3. mesiacom tehotenstva , by sa mala naučiť zvládnuť meniace sa ťažisko tela, uvoľnovať najviac zaťažované kĺby a chrbticu. Posiľňovať svaly, ktoré majú sklon skracovať sa.

V 2. trimestri (obdobie medzi 3. a 6. mesiacom tehotenstva) by sa žena mala zamerať na posilnenie svalov panvového dna a prevenciu opuchov a varixov (cievna gymnastika). 

V 3. trimestri (obdobie medzi 6. a 9. mesiacom) sa venujeme naťahovaniu, uvoľňovacím cvičeniam, príjemnej masáži a relaxácii.

Na čo si dať pozor pri cvičení v tehotenstve?

Ak už je budúca mamička rozhodnutá začať cvičiť, určite by sa mala poradiť s odborníkom, ktorý ju nasmeruje. Nemala by začať sama, len poľa inštinktu, je dôležité aby jej niekto cvik ukázal, vysvetlil. Individuálny tréning s trénerom, ktorý sa tejto problematike venuje, je v tomto prípade najvhodnejší. Určite by nemala cvičiť do maximálneho vyčerpania. Počas tehotenstva vôbec neprecvičovať brušné svalstvo, nezadržiavať dych, nevykonávať žiadne anaeróbne cvičenie, vylúčené sú rôzne skoky a poskoky a samozrejme vyvarovať sa možnému zraneniu alebo pádu.

A čo rizikové tehotenstvo a cvičenie?

To je veľmi individuálne, určite je potrebná konzultácia s trénerom, ten potom určí do akej miery je cvičenie vhodné.

Je podstatná aj zmena jedálnička, alebo existuje nejaká vhodná diéta počas tehotenstva?

Osobne odporúčam zdravú a vyváženú stravu. Tehotná žena má rôzne chute hlavne na začiatku tehotenstva, takže určite ich netreba za každú cenu potláčať, ale netreba sa ani prejedať. Keď už príde neznesiteľná chuť na čokoládu, tak si ju dá každá z nás, ale samozrejme s mierou :) Diétu neodporúčam, ohrozujeme zdravie plodu či už v období tehotenstva, ale hlavne po ňom. Myslím, že deti sú omnoho náchylnejšie na choroby, ak matka držala nejakú radikálnu diétu.

Čo sa s telom deje po pôrode, ako ho čo najrýchlejšie dostať do poriadku?

Asi každá žena mi dá za pravdu, že po pôrode je telo ako vymenené. Či už žena rodila spontánne alebo sekciou, telo potrebuje čas aby sa dostalo znovu do dobrej kondície. Je veľmi dôležité akým životným štýlom žena fungovala pred otehotnením, počas tehotenstva a podľa toho sa aj telo bude zotavovať. To znamená, že ak nešportovala, nemôže s tým začať hneď a už vôbec nie v plnej intenzite. Telo by sa vyčerpalo a ak kojí mohla by stratiť mlieko. Takže postupne a pomaly. Všetko má svoj čas, pri pohybe v tomto období platí „čo dáš, to dostaneš“.

A čo laktácia a cvičenie, môže žena cvičiť, ak kojí?

Tu opäť platí spomínané správanie sa počas tehotenstva, ak žena cvičila môže pomaly začať. Kojenie a cvičenie sa navzájom nebije. Dôležitá je hlavne miera, postupnosť a intenzita cvičenia. Určite je vhodné plnohodnotné dojčenie a formovanie postavy, odporúčam z vlastnej skúsenosti.

Aké sú vhodné cviky, resp. čím začať?

Vhodné sú dlhé prechádzky s kočíkom, postupne môže zapájať aj kardio cvičenie podľa sily aj každý deň. Posilňovanie s vlastnou hmotnosťou, bicyklovanie, plávanie, veslovanie na imitačnom prístroji, prípadne aj beh. Pri behu je však potrebné spevniť svoje prednosti vhodným oblečením.

Ťažké váhy, adrenalínové a riskantné športy si určite nechajte na neskôr :)

Chcem vyskúšať

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Sexy zadok

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Fit BODY

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Body PUMPING

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať DYNAMIC body

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať BodyForming

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Kruháč

Moment, prosím, formulár sa nahráva...